top of page
  • Jana Sooäär-Conway

Kuidas hoiduda püsimeigi katastroofidest, vol 2


Eelmisel korral kirjutasin, mida on oluline teada püsimeiki tegema minnes, et hoiduda püsimeigi katastroofidest. Sel korral räägin, mis on tähtis püsimeigi eeljoonistuse, tegemise ehk mikropigmenteerimise, järelhoolduse ja paranemise ning püsivuse ja värskendamise puhul.

EELJOONISTUS

Üks püsimeigi protseduuri väga tähtis osa on eeljoonistus. See on sama oluline osa kui püsimeigi tegemine ja peaks võtma ka märkimisväärse aja – eeldades, et seda tehakse põhjalikult. Eeljoonistus tähendab, et kulmud, huuled või klassikaline lainer tuleks ka enne püsimeigi tegemist ette joonistada. Tõeliselt kauni kulmu loomine algab põhjalikust eeljoonistusest ja sel puhul tuleb järgida konkreetse inimese näojooni, näo asümmeetriat, kulmude luustruktuuri ja klassikalisi proportsioone. Eesmärk on alati võimalikult sümmeetrilise ja näojoontega harmoneeruva kulmukuju, huulte või silmalaineri saavutamine. Kindel ohumärk on see, kui tegija joonistab kulmud inimese enda kulmukarvade kohale või leiab, et kitsad triibud või teravanurgalised kulmud on tegelikult kaunid või kui joonistus kukub kahel näo poolel välja täiesti erinev (näiteks erinev kuju või kõrgus vmt). Samuti ei tohiks huuli joonistada väga palju enda huule piiridest väljapoole ( 1 mm on maksimum), sest sel juhul jääb see hiljem väga selgelt näha. Kindlasti peaks eeljoonistus olema kliendi poolt kinnitatud ja selleks tuleks igal naisel võtta piisavalt aega, et peegli ees joonistust põhjalikult vaadata ja sellega siis ka täiesti rahul olla. Kindlasti ei tohiks väikseimatki kahtlust enda teada jätta, vaid seda tuleks julgelt väljendada. Ilma eeljoonistuseta püsimeiki teha ei tohi ja juhul, kui satute kohta, kus hakatakse püsimeiki tegema ilma ette joonistamata, tuleks ilma igasuguse kahtluseta jooksu panna. Püsimeigi puhul ei ole vabajoonistust nahal, sest kustukumm puudub.

PÜSIMEIGI TEGEMINE JA HÜGIEEN

Alles peale eeljoonistuse kinnitamist kliendi poolt saab hakata püsimeiki tegema ehk siis nõelaga pigmenti nahka viima. Püsimeiki tegema minnes on mõistlik vaadata, kas tegija võtab kinnisest pakist välja ühekordse nõela, sest mõnda kahtlasemasse kohta püsimeiki tegema minnes ei saa selles ehk kindel olla. Siinkohal on oluline teadvustada, et püsimeiki tehakse Teie nahas st nõelal on pidev kokkupuude Teie verega ja seetõttu on põhjalik hügieen, aparaadi ja tööpindade desinfitseerimine ja AINULT ühekordsete nõelte kasutamine äärmiselt oluline osa püsimeigist.

Professionaalse püsimeigi tegemine võtab aega. See tähendab, et kui Teile aega kokku leppides öeldakse, et kogu püsimeigi protseduur koos konsultatsiooni, eeljoonistuse ja tegemisega võtab tund aega, on enam kui tõenäoline, et tegemist on ebaprofessionaalse tööga. Püsimeigi tegemine võib pealiskaudselt vaadates tunduda üsna lihtne, aga tegelikkuses nõuab kauni ja loomulikuna näiva püsimeigi tegemine väga laialdasi oskusi, annet ja kogemust. Kõige levinumad vead, mida kogenematud või vähe õppinud püsimeigi meistrid teevad, on pigmendi viimine kas liiga pindmisesse või liiga sügavale nahka. Esimesel juhul kaob püsimeik juba 1-2 kuuga nahast ja teisel puhul tekitatakse nahka sinaka tooniga väga pikalt püsiv tätoveering. Samuti on võimalik näha töid, kus tulemus on laiguline – osaliselt väga tumedad kohad, osaliselt heledad. Sel puhul on samuti erinevatel naha sügavustel tööd tehtud (kui just tegemist ei ole kehva järelhooldusega). Õige naha sügavuse tunnetamine tuleb hea koolituse ja kogemusega. Algajad püsimeigi tegijad valdavad ka algelisemaid tehnikaid ja kasutavad üldjuhul vaid ühte värvitooni. Heledamast tumedamaks ja õrnast läbikumavast tugevama satureeritud tulemuseni üleminekud ühe või mitme värvitooni kasutamisega on edasijõudnud püsimeigi meistrite pärusmaa. Püsimeigi professionaalne meister valitseb nõela suurima täpsusega. Igal liigutusel on tähtsus ja see mõjutab, kuidas püsimeik hakkab välja nägema.

JÄRELHOOLDUS JA PARANEMINE

See, kuidas püsimeik peale paranemist välja näeb sõltub tegija oskustest, inimese nahast ja õigest hooldusest peale tegemist. Püsimeigi esmane paranemine ehk siis aeg, mil nahale tuleb nn kõvem koorik, mis sealt järkjärgult maha koorub, võtab tavaliselt 5-10 päeva. Esialgse tumeda ja tugeva püsimeigi alt koorub siis ca 30-50 % heledam värv ja pehmem väljanägemine. Tegelik naha taastumine on 5-6 nädalat. Oluline on, et tegija räägib põhjalikult hooldusjuhenditest. Õige püsimeigi hooldus peale protseduuri mängib väga suurt rolli, milline saab teie püsimeik välja nägema. Sellest võib sõltuda, kas pigment jääb püsima ja kas see jääb nahka ühtlaselt või tekivad nn pigmendiaugud ja ebaühtlane tulemus. Hooldusjuhiseid mitte järgides võib oma väga kauni püsimeigi täiesti ära rikkuda. Kindlasti tuleb meeles pidada, et kordusprotseduur ei tohiks toimuda enne 5 nädalat eelmisest protseduurist, sest sel juhul on risk armide tekkeks.

PÜSIMEIGI PÜSIVUS JA VÄRSKENDAMINE

Püsimeigi oluline osa on kahe-kolme kuu jooksul läbi viidav korrektsiooni protseduur. See on oluline osa püsimeigist, sest korrektsioonis saavad ebaühtlasused parandatud ja püsimeik saab ka pikemalt püsivaks. Samuti saab korrektsioonis värvitooni veelgi täpsemaks muuta, juhul, kui see paranes pisut külmem või soojem, kui soovitud. Teisel protseduuril saab ka vajadusel püsimeigile tumedust juurde anda. Juhul, kui piirduda vaid ühe protseduuriga, tuleb arvestada, et püsimeigi püsivus on ka lühemaajalisem. Püsimeigi püsivus sõltub lisaks kordusprotseduurile veel väga mitmest komponendist. Üks püsivuse määraja on kindlasti inimese nahk. Rasusema naha puhul on püsivus kindlasti lühemaajalisem, kui kuiva naha puhul, kuna rasu toob pigmenti kiiremini välja. Kuperoosse ja punetava naha puhul on samuti üldjuhul püsivus lühemaajalisem. Samuti mõjutab püsivust higistamine (väga tihe tugevalt higistav trenn ja saun mõjutab püsivuse aega). Päike on kindel püsimeigi vaenlane, nii et päikest võttes tuleb arvestada, et ilma päikesekaitseta kulub pigment kiiresti heledaks. Püsimeigi vaenlased on ka igasugune hapetega näohooldus (vananemisvastased näohooldustooted, happekoorimised jmt), püsimeigi piirkonna üldine koorimine ja retinoli hooldused, sest need kulutavad samuti pigmendi kiiresti heledaks.

Seega sõltub püsimeigi kestvus nii konkreetsest nahast, eluviisist kui hooldusest.

Lähtuvalt sellest võib püsimeigi püsivus olla 1-3 aastat, mis tähendab, et ühel hetkel tuleb kätte hetk, kus soovitakse püsimeiki taas värskendada. Oluline on aru saada, et püsimeigi eest tuleb ka hoolt kanda, et see ei kuluks liiga kiiresti maha. Liiga tihe püsimeigi tegemine võib nahas tekitada armkoe, millele püsimeiki enam teha ei saa. Seega, mõõdukus ja mõistlikkus on oluline, et saaksite püsimeigist pikki aastaid nahka kahjustamata rõõmu tunda!

bottom of page