top of page
  • Writer's pictureJana Sooäär

Püsimeik vs tätoveering: mis on erinevused?

Minult küsitakse tihti, kas püsimeik on sama, mis tätoveering. Vastus on, et püsimeik ja tätoveering on mitmes mõttes sarnased, aga püsimeik ei ole tätoveering. Räägin seekord lähemalt, mis on püsimeigi ja tätoveeringu vahe. Kuigi tulemus saavutatakse nii püsimeigi kui tätoveeringu puhul pigmendi nahakihtidesse viimisega, on põhimõttelisi erinevusi päris mitmeid.

Tätoveering kui body art on eksisteerinud väga kaua, aga näkku hakati nn meiki tätoveerima umbes 1980ndatel. Seda tehti tätoveeringu masinate ja tintidega ja tulemused olid kauapüsivad ja mitte väga pehme ja loomuliku välimusega. Püsimeik arenes välja tätoveeringutest. Viimased 10-15 aastat on eksisteerinud püsimeik oma tehnika, aparaatide ja pigmentidega ja selle ala areng on olnud väga kiire. Kvaliteetse püsimeigi välimus täna on kardinaalselt erinev kunagisest tätoveeringu-meetodil tehtud püsimeigist. Tänane professionaalne püsimeik näeb välja pehme, loomulik ja õrn.

Tehnika

Räägime kõigepealt naha anatoomiast. Nahal on kolm kihti:

  1. Epidermis ehk marrasknahk, mis on väliskiht, millele me meiki kanname. See nahakiht uueneb pidevalt. Epidermise pind ehk sarvkiht koosneb sisuliselt surnud rakkudest.

  2. Dermis ehk pärisnahk, mis koosneb sidekoest ja milles on karvanääpsud ja higinäärmed. Siin asuvad ka ärritusi vastu võtvad retseptorid ja närvilõpmed.

  3. Hüpodermis, mis on osaliselt sidekude, osaliselt rasvkude.

Tätoveeringu puhul viiakse pigment märksa sügavamale dermise nahakihti kui püsimeigi puhul. Kuivõrd tätoveering asub sügavamal, on tätoveering ka püsivam. Õigele nahasügavusele tehtud püsimeik peaks keskmiselt paari aastaga maha kuluma. See tähendab, et pigment väljutatakse selle aja jooksul kehavedelikega järkjärgult. Tätoveeringu tinti ei ole keha võimeline väljutama.

Töövahendid

Tätoveerimiseks kasutatavad masinad on erinevad püsimeigi aparaatidest. Täna on püsimeigiaparaadid elektroonilised, puutetundlike ekraanidega ja reguleeritava kiirusega. Tätoveeringu masinad on märkimisväärselt robustsemad. Kasutatavad nõelad on püsimeigi puhul 0,2-0,3 mm diameetriga, tätoveeringu tegemisel kasutatavad nõelad on 0,3-0,4 mm diameetriga. Püsimeigi tegemiseks kasutatavad nõelad on väga peenikesed ja märksa kergemini painduvad ja murduvad – nendega tehakse tööd minimaalse survega.

Tätoveeringu tint vs püsimeigi pigment

Tätoveerimisel kasutatakse tinti, samas kui püsimeigi jaoks on välja töötatud spetsiifilised püsimeigi pigmendid. Pigmendid on raudoksiidid, tavaliselt on sinna lisatud ka vett ja glütseriini. Tätoveeringu tindid on pigmendid koos vee ja glütseriiniga, mis on lisaks kombineeritud keemiliste ühenditega nagu kroom, nikkel, titaan dioksiid, plii jt. Kuivõrd tätoveeringu tint koosneb paljudest erinevatest komponentidest, on suurem tõenäosus allergilisteks reaktsioonideks võrreldes püsimeigi pigmentidega. Kvaliteetsed püsimeigi pigmendid on testitud ja allergiavabad.

Püsimeigi puhul kasutatakse põhiliselt musta värvi ja pruune ja roosasid toone. Tätoveeringu puhul on värvigamma väga rikkalik.

Paranemine

Tätoveeringud paranevad 2-3 nädalat, püsimeik 7-10 päeva kuna pigment ei ole viidud nii sügavale nahka.

bottom of page