top of page
  • Jana Sooäär-Conway

Mille poolest erinevad püsimeigi tegemine ja tätoveerimine


Paljud küsivad, kas püsimeigi tegemine on sama mis tätoveerimine. Vastus on, et nad on sarnased, aga siiski erinevad. Püsimeiki võib tõepoolest lihtsustades nimetada kosmeetiliseks tätoveerimiseks. Ometi erinevad püsimeik ja tätoveerimine väga mitmes mõttes.

Tätoveerimine on nn keha maalimise kunst ja sellega tahetakse välja paista, tõmmata tähelepanu, midagi teistele öelda, sõnumit edasi anda. Püsimeiki võib pidada professionaalselt tehtuks, kui tulemus on võimalikult loomulik. Püsimeik peaks välja tooma ja rõhutama inimese loomulikku ilu. Kaunis püsmeik peaks olema tehtud toonides, mis sulandub inimese naha toonidega, mitte ei "karju" naise näos. Professionaalse püsimeigi tunnuseks on, et ei ole arusaadav, et on tehtud püsimeik. Ilmselt on nii mõnigi teist näinud kehvasti tehtud kulmukarvatehnikas kulmude püsimeiki,kus kulmukarvad on karjuvalt tumedada ja justkui paksud pulgad üksteise järel reas.Või seda, kui huulte kontuur on joonistatud huulte toonist väga palju tumedama tooniga ja naisel on suu ümber ebaloomulik ja üsna ebameeldiv võru. Palun seda siiski mitte segi ajada tõeliselt professionaalse püsimeigiga.

Samuti ei ole püsimeigi ja tätoveeringu püsivus sama. Kuigi sõna Püsimeik ütleb, et see on püsiv, kestab püsimeik siiski vaid mõned aastad ja vajab periooditi värskendamist. See, et püsimeik ei püsi kogu elu, on muidugi vaid positiivne. Vaevalt, et keegi tahab 15-20 aastat hiljem ikka täpselt samasugust meiki kanda. Me ise, meie maitse ja meie nahk muutub ajaga ja püsimeik annab võimaluse selle kõigega adapteeruda. Tätoveering jääb nahale kogu eluks ja selle tegemisest hiljem taganemisteed ei ole. Püsimeigi tegemiseks kasutatakse spetsiaalseid kosmeetilisi värvipigmente, samas kui tätoveerimisel kasutatakse selleks mõeldud tinti ja nende koostisained on erinevad. Selleks, et saavutada kaunist ja kaunina püsivat püsimeiki, on püsimeigi värvipigmentidele ka mitmed nõuded - nad peaksid olema dermatoloogiliselt ohutud, antiallergilised, väga hea kvaliteediga (EL nõuetele vastavad ja sertifitseeritud) ja mitte hiljem värvi muutvad.

Püsimeigi ja tätoveeringu püsivust mõjutavad erineva koostisega värvipigmendid/tint, aga ka see, et mõlemad protseduurid tehakse erinevatesse naha kihtidesse. Püsimeigi puhul viiakse värvipigment imepeenikese nõela abil naha pindmistesse kihtidesse. Pindmine naha kiht ehk epidermis uueneb pidevalt ja me kaotame naha pinnalt selle käigus kogu aeg naharakke. See on ka üks oluline põhjus, miks püsimeik ajaga maha kulub. Tätoveeringu puhul on kasutusel märksa jõulisemad nõelad (tätoveering tehakse teatavasti suurele pinnale, kus nahk on ka paksem kui näonahk) ja tint viiakse naha sügavamasse kihti, mistõttu tätoveering jääb ka kogu eluks püsima.

Rääkides püsimeigi püsivusest, tuleb püsimeik nahalt maha mõne aastaga, mis võrreldes tätoveeringuga on justkui lühike aeg, aga samas tuleb silmas pidada, et püsimeigi puhul räägime inimese näost, mis mõjutab iga inimese välimust ja teiste inimeste muljet temast äärmiselt palju. Seetõttu on väga oluline valida püsimeigi tegemiseks professionaalne püsimeigi kunstnik ja temaga enne protseduuri põhjalikult konsulteerida. Väga kaunil, keskpärasel ja kehval püsimeigil on väga suur vahe. Kaunis püsimeik kaunistab Sind ja annab Sulle enesekindlust. Paraku on ebaõnnestunud püsimeigiga naisi päris palju ja perspektiiv sellise välimusega 3-5 aastat ringi käia ei ole sel juhul talutav. Ainuke võimalus püsimeigist lahti saada on üsna kulukas, aeganõudev ja ka valulik lasereemaldus. Seetõttu ei soovita ma kunagi valida püsimeigi tegijat vaid soodsa hinna või mugava asukoha järgi. Püsimeigiga on võimalik Sinu välimust märkimisväärselt muuta - seda nii paremaks kui halvemaks, sõltuvalt sellest, kuidas see tehtud on.

bottom of page